Câteva sute de dejeni au participat în duminica a 23-a după Rusalii la slujba arhierească oficiată de Mitropolitul Clujului la Biserica Militară din oraș. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Andrei a sfințit Altarul de vară construit recent în vecinătatea bisericii.
La Sfanta Liturghie a slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un sobor de 15 preoți din sobor au făcut parte Arhim. Dumitru Cobzaru, exarh mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhid. Claudiu Grama, consilierul de misiune și prorocol, Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănastirii Nicula, Protos. Nicodim Pop, starețul Mănăstirii Vad, și Pr. Ioan Buftea, Protopop al Dejului.
Slujba s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în lucrările bisericii și oferirea din partea Înaltpreasfinției Sale a câtorva distincții, respectiv Crucea Transilvană, vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat și ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni Părintelui Paroh Petru Both și domnului colonel inginer Viorel Bolunduț, comandatul Garnizoanei Dej.
În locul iubirii lui Hristos, oamenii aleg adesea iubirea pentru patimi
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a subliniat faptul că oamenii aleg de cele mai multe ori averea și plăcerea în locul lui Hristos:
Modul acesta în care suntem legați de patimi și de plăceri și de bunurile materiale l-am putea rezuma spunând că două patimi îl distrug pe omul zilelor noastre, e vorba de trup și de bani. Ca să își poată permite toate desfătările, omul iubitor de acestea are nevoie de bani și atunci cele două patimi mari îl robesc și îl îndepărtează de Dumnezeu, pentru că în loc să îl aleagă pe Hristos, de cele mai multe ori omul alege patima.
Istoria Bisericii Militare din Dej
Clădirea bisericii militare din Dej a fost dăruită de municipalitate după primul război mondial în semn de mulțumire adus ostașilor care s-au jertfit pentru unitatea țării. Din anul 1999 destinația clădirii a fost schimbată în Capelă Militară de Garnizoană. În anul 2000, lăcașul de cult a fost sfințit de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, preoți militari fiind Protos. Dumitru Cobzaru.
Din anul 2007, au început lucrările de reamenajare, ceea ce presupune retencuirea interioară și lucrările de pictură realizate de pictorul Alin Iuga din Beclean, care s-au încheiat în anul 2011.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului la data de 29 mai, a binecuvântat pictura și lucrările realizate.