Comunitatea ortodoxă din localitatea bistrițeană Căianu Mare a sărbătorit duminică, 9 octombrie 2016, împlinirea a 40 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” și 10 ani de la resfintirea ei.
Momentul festiv a fost încununat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica din sat, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul liturghiei a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți preoții parohiei trecuți la cele veșnice.
Prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în satul Căianu Mare a adus bucurie micii comunități ortodoxe, păstorite de preotul Ștefan Crișan, a declarat pentru radio Renașterea părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu.
Ierarhul a fost întâmpinat în jurul orei 9:30 în fața locașului de cult, de un sobor de preoți și credincioșii din sat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinția Sa, care a binecuvântat mulțimea de creștini veniți nu doar din Căian, ci și din satele vecine pentru a participa la slujbă.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus la inima credincioșilor pilda evangheliei de astăzi, a învierii fiului văduvei din Nain, care ne învață pe toți, că Viața este mai presus decât Moartea.
De cele mai multe ori, noi oamenii ne sfărâmăm pentru a aduna cât de multe lucruri în lumea aceasta, uitând că de fapt adevărata viață va fi viața veșnică pe care noi o vom trăi cu sau fără de Dumnezeu, depinde de faptele noastre.
Continuând această idee, părintele Mitropolit le-a pus la suflet creștinilor dorința de a păși în Împărăția lui Dumnezeu și de a se împărtăși din bucuria raiului prin faptele lor bune, gândurile lor curate și cuvintele pe care le rostesc, apropiindu-se tot mai mult de Lumina lui Dumnezeu.
Părintelui Ștefan Octavian Crișan la propunerea protopopului de Beclean, Pr. Doru Zimveliu, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat la rangul de sachelar, cu drept de a purta brâu albastru, iar sătenilor care au contribuit la înfrumusețarea locașului de cult le-a oferit în semn de apreciere diplome de aleasă cinstire.
Satul Căianu Mare are în jur de 175 de familii creștin ortodoxe. Actuala biserică este ridicată pe locul uneia mai vechi de lemn. În anul 1970 au început efectiv lucrările de ridicare a noi biserici, deoarece cea veche se găsea într-o stare avansată de degradare. Pictura iniţială, avându-l ca autor pe pictorul Alexandru Popa, nu s-a păstrat ȋn totalitate, întrucât starea de conservare în care se afla a solicitat reîmprospătarea culorilor. Restaurarea picturii s-a executat de către pictorul Tuluc Damian – Mociu şi echipa sa, în anul 2006. Biserica a fost sfinţită la 26 septembrie 1976 de către Episcopul Teofil Herineanu, şi resfinţită în 24 septembrie 2006 de către PS Irineu Bistriţeanul.