Biserica nouă a Mănăstirii Cormaia, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, construită în ultimii 18 ani, a fost târnosită astăzi, în Duminica Samarinencei de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Slujba de sfințire a început la ora 8:30, iar alături de Mitropolitul Clujului au slujit alți doi ierarhi, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox al Europei de Nord și Preasfințitul Longhin de Bănceni, episcop vicar al Cernăuţiului.
Slujba a fost urmată de la ora 10:00 de Sfânta Liturghie, săvârșită pe altarul de vară din curtea mănăstirii, la care au participat mii de pelerini, precum și oficialități locale.
În cuvantul de învățătură, Parintele Mitropolit le-a vorbit creștinilor despre foamea și setea trupeasca și sufletească: ”Foarte des să vă spovediți și foarte des să vă cuminecați. Creștinii primelor veacuri la fiecare Sfântă Liturghie se cuminecau. Credința a slăbit, iar noi suntem neputincioși dar plecând de la Sfințirea Bisericii de la Cormaia propune-ți-vă ca mai des să vă spovediți, mai des să vă cuminecați. Și mai ales călugării ar trebui în toată duminica. Ne apropiem de izvorul vieții noastre împărtășindu-ne cu Trupul Domnului și adăpându-ne cu Sângele Lui.”
La finalul Sfintei Liturghii, părintele duhovnic, protos. Nicodim Sângiorzan, a primit Crucea Arhiepiscopală, maica stareță – stavr. Ecaterina Ghiran a fost distinsă cu ordinul Sf. Ierarh. Pahomie de la Gledin.
Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală ce aminteste de Manastirea Bunavestire din Sângiorz Băi. În cadrul ansamblului mănăstiresc mai există o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna.
Foto credit: Dumitru Cucură