Participarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de o delegație a Arhiepiscopiei Clujului, la întâlnirea aniversară de la Stuttgart
Arhiepiscopia Clujului derulează de mai bine de 20 de ani un parteneriat ecumenic cu Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, Germania.
În urma acestei colaborări s-au realizat numeroase schimburi ce au vizat mai multe domenii. Pe de o parte a fost dorința Bisericii Ortodoxe de a reînvăța arta filantropiei creştine şi modul de implicare organizat în misiunea socială, de care a fost privată în anii comunismului, iar de cealaltă parte dorința Bisericii Evanghelice din Württemberg de a redescoperi spiritualitatea, iconografia şi gândirea părinţilor, pe care Ortodoxia le păstrează ca mod de viaţă.
Prin prisma acestui parteneriat s-au realizat lucrări de modernizare, restaurare şi completare la edificiul Catedralei Mitropolitane din Cluj, lucrări la mănăstirile Salva, Floreşti şi Piatra Fântânele, tipărirea primului catehism din România după Revoluţia din Decembrie 1989, a unei cărţi de rugăciuni ortodoxe, organizarea căminului de bătrâni la Mociu, primul de acest fel din Arhiepiscopie, deschiderea Policlinicii Christiana din Cluj-Napoca, înfiinţarea postului Radio Renaşterea, tabăra de tineret de la Valea Vadului sau taberele de lucru de la Piatra Fântânele, precum și sprijinirea cu burse a unor tineri teologi din Eparhia Clujului.
Pentru a marca cei 20 de ani de parteneriat ecumenic practic între Arhiepiscopia Clujului și Biserica Evanghelică din Württemberg, partenerii germani, prin Episcopul Frank Otfried July, au organizat o întâlnire aniversară la Stuttgart, în zilele 29-31 iulie 2014. La această întâlnire a participat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei alături de o delegație formată din 10 membri, implicați direct în acest parteneriat.
Programul manifestărilor a debutat marți, 29 iulie 2014, prin câteva vizite de lucru și de protocol, precum întâlnirea cu Ministrul Federal pentru probleme și afaceri europene, Peter Friedrich, o vizită la Societatea evanghelică din Stuttgart, care se ocupă cu diverse probleme sociale contemporane, în special legate procesului de imigrație, Asociația Internațională pentru tineret, precum și la Parohia Ortodoxă Română din Stuttgart, deservită de parohul Pr. Mihai Bratu.
Ziua de miercuri a fost dedicată în special parteneriatului, astfel că, într-o clădire a serviciului diaconic a Bisericii Evanghelice din Stuttgart, a avut loc o întâlnire de lucru pe mai multe secțiuni, în care s-a făcut un bilanț a ceea ce s-a realizat până acum, dar și propuneri pentru proiectele de viitor. Pe partea colaborării dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și Institutul Teologic Pedagogic din Stuttgart au raportat Pr. Prof. Ștefan Iloaie și Prof. Stefan Hermann, secondat de Prof. Norbert Collmar. Un sector extrem de important pentru această întâlnire a fost misiunea socială, fiind prezenți din partea Arhiepiscopiei Clujului, consilierul misionar-social Liciniu Câmpean și doamna Gabriela Trâmbițaș din partea Societății Femeilor Ortodoxe din Cluj, iar din partea Episcopiei luterane domnul Peter Ruf (Diakonia – Württemberg) și doamna Carmen Treffingerm, reprezentantă a instituției diaconeselor din Stuttgart. Pentru sectorul misiunii cu tineretul, din partea Eparhiei Clujului au fost prezenți inspectorii pe probleme de tineret de la nivelul județelor Cluj și Bistrița-Năsăud, Radu Copil și Pr. Tudor Mudure, iar din partea Episcopiei luterane, Pastorul Hans Joachim Janus (Fundația Tineretului Evanghelic).
În partea a doua a zilei de miercuri a fost organizat un moment festiv dedicat acestui parteneriat în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Excelența Sa, Episcopul evanghelic Frank Otfried July, prin cuvântările lor au realizat un bilanț, dar și o prognoză a viitorului acestor relații, care se doresc a fi prolifice pentru ambele părți. Înaltpreasfinția Sa, în semn de prețuire pentru această bună colaborare, a acordat Episcopului luteran Frank Otfried July distincția cea mai înaltă a Mitropoliei, Crucea Transilvană. În final a fost prezentată o prelegere rezumativă punctând rezultatele concrete ale acestui parteneriat în decursul celor 20 de ani, intervenție datorată consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.
În mesajul festiv, Înaltpreasfinția Sa a subliniat caracterul practic al parteneriatului ortodox-lutheran, insistând pe necesitatea înaintării în paralel cu lucrarea socială și a dialogului teologic: „Comunitatea din Württemberg ne-a ajutat să deschidem postul de Radio Renașterea, a sprijinit activitățile organizațiilor de tineret, Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie, lucrările edilitare de la Mănăstirea Piatra Fântânele, Organizația Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și alte proiecte filantropice susținute de asociațiile „Christiana” și „Filantropia Ortodoxă. Credem că, la rândul nostru, le-am oferit fraților germani posibilitatea de a lua act de spiritualitatea ortodoxă, de a participa la viața noastră liturgică și duhovnicească. Este foarte importantă implicarea socială, dar primează viața spirituală, care dă consistență slujirii caritative. Parteneriatul nostru s-a axat mai mult pe ecumenismul practic, dar nu putem uita, totuși, dorința Mântuitorului din Rugăciunea Arhierească: ca toți să fie una (Ioan 17,21)”.
Întâlnirea s-a dovedit a fi una reușită, pe de o parte privind la cei 20 de ani de bună colaborare ecumenică, pe de altă parte, ațintind privirea înspre viitor, la alte proiecte de maximă importanță, pe care Arhiepiscopia Clujului dorește să le dezvolte.