Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat miercuri, 3 aprilie 2024, la ceremonia militară și religioasă organizată la Cluj-Napoca cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române și aniversării a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.
Evenimentul s-a desfășurat pe esplanada din fața Centrului de Cultură Urbană „Casino”, situat în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, în prezența oficialităților militare și civile, precum și a reprezentanților din structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre importanța păcii și a siguranței trupești. Pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola a doua către Timotei, capitolul 2, ierarhul i-a îndemnat pe jandarmi să fie buni ostași ai Domnului Hristos, să se antreneze pe calea binelui, să pună în aplicare virtuțile creștine și să și le însușească.
De asemenea, Părintele Mitropolit a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” colonelului Claudiu Fechete, prim-adjunct al inspectorului șef din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj (I.J.J Cluj).
În cadrul evenimentului au luat cuvântul și au subliniat importanța istorică a zilei: prim-adjunctul inspectorului șef al I.J.J Cluj – colonelul Claudiu Fechete, prefectul județului Cluj – Irina Munteanu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj –István-Valentin Vákár și primarul Municipiului Cluj-Napoca – Emil Boc.
La manifestare a fost prezentă garda de onoare formată din efective ale jandarmilor clujeni, alături de Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, dirijor plutoner-adjutant principal Bogdan Bejinaru.
Între orele 11:00 și 16:00, tot în Parcul Central, clujenii au putut vizita standurile de prezentare ale Jandarmeriei Române, unde au putut fi văzute mai multe materiale pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice, echipamente și materiale utilizate de către jandarmii montani, dar și tehnică auto și exerciții cu câinii de serviciu.
Marți, 2 aprilie, între orele 11:00-14:30, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, aflat pe strada Năvodari, a avut loc evenimentul „Ziua Porţilor Deschise”, fiind dedicat copiilor și adolescenților.
Scurt istoric
Ziua Jandarmeriei Române este serbată anual în ziua de 3 aprilie, amintind data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, conform site-ul oficial al Jandarmeriei Române.
Actul de naștere oficial al Jandarmeriei Române în Transilvania este Decretul Regal nr. 444 din 29 ianuarie 1919, prin care era înființată Brigada IV Jandarmi și Regimentele 7, 8 și 9 Jandarmi din subordinea sa, cu aria de responsabilitate în Transilvania. De anul acesta, data de 29 ianuarie a fost declarată ca „Ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj”, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 57/22.01.2024.
Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an la data de 8 noiembrie.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Darius Echim și Dragoș Olteanu