Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 aprilie 2022, cu 172 de copii ucraineni, refugiați la Cluj-Napoca.
Întâlnirea a avut loc la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a binecuvântat pe cei 172 de copii și pe mamele lor și le-a oferit pachete cu produse neperisabile, dulciuri, jucării și rechizite.
Înainte de a le oferi darurile, Părintele Mitropolit Andrei s-a rugat pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de alinare pentru situația tragică prin care trec. Totodată, a subliniat faptul că Hristos ne învață pe toți să fim buni și să ne ajutăm aproapele aflat în nevoie.
Darurile au fost achiziționate de Asociația Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu și Grădinița „Camigo”. Valoarea totală a acțiunii social-filantropice se ridică la suma de 43.000 lei, fiecare copil primind daruri în valoare de 250 lei.
Campanie umanitară
Pentru a veni în sprijinul persoanelor ucrainene afectate în mod direct de războiul din țara vecină, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei. În urma acestei campanii, în data de 10 martie 2022, un convoi umanitar, format din 16 mijloace de transport (tiruri, camioane și autoutilitare), a pornit spre Rădăuți, unde a predat ajutoarele adunate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a asigurat transferul acestora dincolo de graniță, în Ucraina.
Până în prezent, Arhiepiscopia Clujului a oferit, în mod gratuit, cazare și masă pentru 110 refugiați, în continuare având disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate în caz de nevoie.
De asemenea, în urma numeroaselor solicitări venite din partea credincioșilor care doresc să se implice în sprijinirea victimelor de război și a refugiaților ucraineni, Arhiepiscopia Clujului pune la dispoziție un cont bancar, dedicat acestei cauze, deschis la Banca Transilvania: RO03BTRL01301205P1291803 (LEI) și RO07BTRL01304205P12918XX (EURO).
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului