Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat luni, 24 ianuarie 2022, la ceremonia religioasă și militară organizată la Cluj-Napoca cu prilejul aniversării a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.
De la ora 11:00, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de Te Deum în fața Monumentului Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, vizavi de Palatul Administrativ din municipiul Cluj-Napoca.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte a vorbit despre importanța acestei zile și i-a îndemnat pe cei prezenți să păstreze unitatea în credință și în lucrare, după cum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel: „străduiți-vă să păstrați unitatea Duhului în legătura păcii” (Efeseni 4, 3).
Ceremonia publică, organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, cu respectarea strictă a măsurilor igienico-sanitare, a cuprins următoarele momente: prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române și depunerea de coroane și jerbe de flori.
Alocuțiuni au rostit subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, care a dat citire mesajului premierului României, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a vorbit despre semnificaţia istorică a zilei.
La eveniment a fost prezent un detașament de onoare compus din efective ale militarilor clujeni, în frunte cu fanfara militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
De asemenea, au fost prezente autoritățile civile și militare, oameni de cultură și numeroși clujeni, mulţi îmbrăcați în costume populare.
Scurt istoric
Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sau „Mica Unire” este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.
După ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă a Moldovei, la 24 ianuarie, este ales şi domn al Ţării Româneşti, de către Adunarea Electivă a Ţării Româneşti.
Ţelul comun a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc „Marea Unire”: Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Țara Mamă, România.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului