Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a participat sâmbătă, 9 decembrie, la cea de-a X-a ediție a Festivalului de colinde „Noi umblăm să împlinim” și la cea de-a VI-a ediție a Concursului „Costumul popular – istorie și autenticitate”, organizate de Clubul Copiilor din Huedin în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Huedin și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, desfășurate la Casa de Cultură a orașului Huedin. Au fost prezente oficialități centrale, județene și locale.
În cuvântul de deschidere IPS Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenţi despre modurile în care Îl putem cunoaşte pe Dumnezeu:
Celor credincioşi, de multe ori oameni simpli, Dumnezeu li se descoperă de-a dreptul. Celor titraţi, care totuşi sunt serioşi în căutarea lor, Dumnezeu li se descoperă pe calea cercetării, a frământării, şi până la urmă Îl află. Cine i-a reprezentat pe oamenii de ştiinţă la Naşterea Domnului? Pe oamenii simpli i-au reprezentat păstorii. Pe oamenii de ştiinţă i-au reprezentat cei trei crai, cei trei magi, învăţaţi care veneau din extremul Orient, care nu s-au lăsat până ce nu L-au aflat pe Hristos Cel născut în iesle. Drumul lor a fost mai anevoios, dar s-a încununat cu succes. Cred că şi oamenii de astăzi ar trebui să înţeleagă că Naşterea Domnului nu este un mit, a fost şi este o realitate istorică. Dumnezeu S-a întrupat pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Lucrul acesta s-a descoperit oamenilor simpli şi credincioşi de-a dreptul din cer, dar şi celor titraţi pe calea cercetărilor lor. Acest eveniment de la Huedin este înconjurat de dalbe datini venite din străbuni pe care dumneavoastră vreţi să ni le prezentaţi aici.
Pentru implicarea în organizarea festivalului şi ca o recunoaştere a meritelor sale în promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare, Ioan Bota – directorul Clubului Copiilor din Huedin şi consilier judeţean, a primit din partea ÎPS Mitropolit Andrei Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”.
În deschiderea programului a concertat corala mixtă „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Ortodox Huedin. În cadrul festivalului s-a ţinut și un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I al României. Au colindat peste 20 de cete de colindători, în total 300 de elevi de la unitățile școlare din: Huedin, Gherla, Aghireș Fabrici, Călățele, Beliș, Fildu de Mijloc, Mănăstireni, Negreni, Poieni, Răchițele, Râșca, Rogojel, Săcuieu și Valea Drăganului. Toţi elevii prezenţi au primit din partea IPS Mitropolit Andrei cărţi, iar din partea organizatorilor şi partenerilor diplome şi premii.