Sărbătoarea în care întreaga lume a primit, prin vocea Arhanghelului Gavriil, adresată Fecioarei Maria, vestea nașterii Domnului Iisus Hristos, are o însemnătate deosebită pentru creștinii ortodocși din Transilvania. În urmă cu 11 ani, la propunerea unui grup de ierarhi ardeleni, ia ființă Mitropolia Clujului, iar în fruntea ei este așezat primul mitropolit, în persoana Arhiepiscopului Bartolomeu Anania.
După 5 ani, tot pe 25 martie, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Cluj era întronizat al doilea Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.
De atunci, an de an, de praznicul Buneivestiri, care este și al doilea hram al Catedralei Mitropolitane, la Cluj vin invitați de seamă, ierarhi din străinătate sau din Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a fi alături de ÎPS Părinte Andrei și de credincioșii mitropoliei, la sărbătoare lor.
Sâmbătă, 25 martie 2017, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi avându-l în frunte pe Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Din soborul de arhierei invitați la hramul Mitropoliei Clujului au făcut parte: Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
PS Vincențiu: „Oricât este de mică, credința mută munții!”
Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Vincențiu, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre însemnătatea Buneivestiri, făcând o analogie între cum au primit vestea nașterii preotul Zaharia, cu nedumerire și neîncredere și Fecioara Maria cu mirare și supunere. Preasfințitul Vincențiu a explicat de asemenea cât de importantă este credința în viața creștinilor.
Fiecare zi din acest post trebuie să fie o zi de împlinire, o zi de urcuș pe treptele nevoinței spirituale! Să conștientizăm datoria noastră de a ne asuma Crucea lui Hristos, de a-L urma pe Hristos pe această cale a Crucii! Să nu uităm cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „celui ce crede, toate îi sunt cu putință”! Avem nevoie de credință cât un bob de muștar. Bobul de muștar nu-l vezi pe vârful degetului, dar aruncat în pământ, acesta dă naștere unui copac în care păsările cerului își fac cuiburi și se apără de vitregiile vremii. Iată cât de puțină credință avem nevoie, să spunem unui munte: „mută-te”, și acela va asculta porunca noastră! De ce se vaietă creștinii acestui început de secol? Pentru că nu au reușit să-și păstreze acest bob de muștar al credinței lor!
Alături de o mulțime de credincioșii, au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficialități locale și județene, academicieni și oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților civile şi militare.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a amintit tuturor despre începuturile Mitropoliei Clujului, evocându-l pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu: om de prestanță unică și cu o personalitate excepțională.
Această sărbătoare a devenit sărbătoare patronală a Mitropoliei noastre. Din punct de vedere spiritual, din punct de vedere pastoral, reîntemeierea aceste mitropolii a avut un rol benefic pentru că ea venea din străfundurile istoriei, ea are o obârșie ștefaniană. Pentru cei ce nu știu, spun astăzi că în 1488, vistiernicul Isac al Sfântului Ștefan cel Mare dăruia, pe seama Mitropoliei din Feleac, (nu s-a putut organiza mitropolia în cetate, pentru că cetatea pe vremea aceea nu era a noastră, dar s-a organizat în Feleac) un tetraevangheliar a cărui copertă cuprinde o inscripție, care spune că Mitropolia noastră a fost înființată de Ștefan cel Mare. El a înființat și Episcopia de la Vad. Între timp, valurile istoriei au desființat Mitropolia de aici, și s-a mutat la Alba-Iulia, acolo a găsit-o Mihai Viteazul, primul întregitor al teritoriilor românești. Și apoi, după ce a intervenit unirea religioasă a dispărut Mitropolia și de acolo, iar mai târziu s-a reînfințat la Sibiu.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit și despre primul episcop al Eparhiei noastre, Nicolae Ivan, cel care a ridicat Catedrala, a înființat școala de teologie și revista eparhială, a construit Biserica Sfântul Nicolae de pe starada Horia din Cluj dar și Mănăstirea Sfânta Elisabeta.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, condus de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.
Pentru sprijinul oferit la demararea lucrărilor de construcție a Centrului Misionar „Sfântul Apostol Andrei”, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, dl. Vakar Istvan, a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție pentru mireni a mitropoliei noastre.
Centrului Misionar „Sfântul Apostol Andrei” va avea sediul în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, iar piatra de temelie a fost pusă la hramul Mitropoliei din anul 2012.
După oficierea Sfintei Liturghii, soborul de arhierei a coborât la cripta din demisolul catedralei unde au rostit o rugăciune de pomenire pentru ierarhii care-și dorm aici somnul de veci: Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Mitropolitul Bartolomeu.