Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, aproximativ 100 de tineri ortodocși, reprezentând cele două județe ale Arhiepiscopiei, Cluj și Bistrița, participă zilele acestea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea.
Evenimentul, organizat anul acesta de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, are loc în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.
Dacă anul trecut Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului Feleacului și Clujului a fost gazdă a peste 6000 de tineri, anul acesta Capitala României este, în perioada 1-4 septembrie 2016, gazda întâlnirii a peste 2.500 de tineri ortodocşi din toate eparhiile Patriarhiei Române şi reprezentanţi ai unor Biserici Ortodoxe surori.
Grupul de tineri și voluntari reprezentanți ai Eparhiei Clujului au pornit spre București în zorii zilei de joi, după o scurtă rugăciune de binecuvântare a călătoriei, cu un autocar și două microbuze.
După un drum lung în timpul căruia au cântat și s-au rugat, tinerii au ajuns la București, s-au cazat în căminele studențești puse la dispoziție de organizatori apoi având în fruntea lor steagul cu stema Episcopiei Clujului au participat la deschiderea oficială a întâlnirii.
După slujba de Te-Deum oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în prezenţa Patriarhului Daniel, participanții au intonat imnul de stat al României și imnul întâlnirii tinererilor ortodocși.
În continuare, Patriarhul României a adresat tinerilor un cuvânt de încurajare şi binecuvântare intitulat: Credinţa în Iisus Hristos – izvor de bucurie.
Următorul moment în cadrul ceremoniei de deschidere a constat în prezentarea delegaţiilor participante la întâlnire. Câte doi reprezentanţi ai fiecărei delegaţii, îmbrăcați în costume tradiționale, purtând drapelul țării din care provin și al eparhiei pe care o reprezintă, au urcat pe scenă şi au primit binecuvântarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi tineri, care au fost nominalizați pentru a reprezenta Arhiepiscopia Clujului, au fost îmbrăcați în costume tradiționale, fata în costumul tradițional reprezentând zona Clujului iar băiatul cu pană de păun la pălărie a resprezentat cu mândrie județul Bistrița-Năsăud.
Moderatorul evenimentului, Iuliana Lazăr, a dat apoi cuvântul reprezentanţilor autorităţilor de stat care au transmis mesaje cu prilejul acestei intâlniri cu participare naţională şi internaţională.
Prima seară s-a încheiat pentru participanții eparhiei noatre cu începutul închegării unor noi prietenii.
Părintele Dorel Gălan preot slujitor al Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Grigorescu ne relatează:
Grupul de la Cluj este la înălțime. Atmosfera este extraordinară întrețitută de tinerii participanți. Este o bucurie să împărtășești în aceste zile emoțiile acestor tineri. Este adevărat că vom resimți puțin oboseala călătoriei, dar suntem conștienți de faptul că, după ce ne vom întoarce acasă, vor rămâne amintirile frumoase ale acestor zile.
A doua zi a întâlnirii a debutat cu rugăciunea de dimineață, grupul de la Cluj fiind repartizat la Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclisul Facultății de Teologie, după care în sălile Facultății, tinerii în grupe de câte douăzeci, din diverse eparhii, au discutat pe tema: Locul, rolul și importanța tinerilor în Biserică.
După masa de prânz, s-au vizitat câteva obiective turistice importante ale Bucureștiului, apoi tinerii vor participa la conferința cu tema Iisus Hristos – bucuria vieții susțitută de omul de televiziune și președintele Asociației Părinți pentru ora de religie – Liana Stanciu și de diaconul Sorin Mihalache.
Prezent la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din întraga lume, redactorul Radio Renașterea Cătălin Bărăian concluzionează:
Sperăm că vom avea parte de o ședere plăcută aici în cetatea Bucureștilor. Că vom avea parte de surprize plăcute din partea organizatorilor acestui eveniment de mare anvergură, care ni-l dorim unul cu cât mai multe foloase duhovnicești dar și practice, cu efecte pe termen lung, într-o societate care tinde ușor, ușor să uite de latura ei spirituală, iar tinerii viitorul României, al Europei și al lumii de mâine să aibă un cuvânt greu de spus pentru binele nostru al tuturora.
Ziua se va încheia cu procesiunea luminilor pe traseul Sala Palatului‒Calea Victoriei‒Piața Națiunile Unite‒Dealul Mitropoliei și rugăciunea de seară.
Duminică, 4 septembrie 2016, la Catedrala Mântuirii Neamului, PF Daniel va oficia Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de arhierei din care va face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.
Sursă foto: Cătălin Bărăian și Darius Echim